Archive for the ‘Rehabilitations’ Category

August 17, 2012 · by Travis Phillips · PCRI, Rehabilitations

PCRI rehabilitated this single-family home as part of our Big 11 project, upgrading and improving 11 single-family rental homes with funding from Portland Housing Bureau.

New exterior paint is the most visible improvement to this 1944 home and addressed lead-based paint hazards.  Upgraded insulation and weatherization as well as improved ventilation were included in the project’s scope in order to improve the home’s efficiency as well as ensure a healthy environment for it’s residents.

Energy Star-rated appliances were installed to minimize utility costs and energy use and natural linoleum floors were installed in the kitchen and bathroom.

June 15, 2011 · by Travis Phillips · Rehabilitations

PCRI’s rehabilitation of this large single-family home transformed it from an ugly duckling to the neighborhood jewel.  As with the Woolsey Rehabilitation and Alberta Court Rehabilitation, extensive renovation of this home was funded by the American Recovery and Reinvestment Act (or stimulus) through the U.S. Department of Housing and Urban Development and Portland Housing Bureau, creating jobs as well as improving PCRI’s affordable rental housing.

The most visible improvement to this 1909 home was the addition of a full-width covered front porch to improve the livability and appearance of the home.  Inside, the existing (and awkward) floorplan was reconfigured to open up the completed remodeled kitchen area, improve functionality and the flow of all rooms and add a main floor bedroom, increasing the total number of bedrooms from three to four.

Significant improvements to insulation and weatherization were also undertaken, kitchen and bathroom ventilation fans were added and new, efficient natural gas space and water heating replaced the outdated oil furnace.  Energy Star-rated appliances and WaterSense-rated plumbing fixtures were also incorporated to minimize utility costs and energy use.  In fact, sustainable choices were made throughout the house: existing fir floors were meticulously refinished where possible and new woodgrain laminate and natural linoleum floors were installed elsewhere.  Bricks from the existing chimney, removed as part of the renovation, were re-used for patio and walkway areas and raised planters were incorporated for backyard gardening.

June 1, 2011 · by Travis Phillips · Rehabilitations

This 1909 North Portland house was a charmer disguised by a weathered and worn appearance.  Extensive rehabilitation for this home, as well as the Drummond Rehabilitation and Alberta Court Rehabilitation, was funded by the American Recovery and Reinvestment Act (or stimulus) through the U.S. Department of Housing and Urban Development and Portland Housing Bureau, creating jobs as well as improving PCRI’s affordable rental housing.

Rehabilitation of this home included numerous improvements focused on a healthy indoor environment: low- and no-VOC paints, new natural linoleum and woodgrain laminate flooring and improved venting in the kitchen and bathroom.  Energy-efficiency received focused attention as well, with upgraded insulation, energy-efficient windows and Energy Star-rated appliances.  A new roof and paint job, a completely remodeled kitchen, enlarged closets and a new covered back yard patio were also part of the rehabilitation.

May 20, 2011 · by Travis Phillips · Rehabilitations

The exterior of this 8-unit complex retained its 1949-era charm, but the dated mid-century kitchen layout and ineffective ventilation systems were ripe for an upgrade.  Like the Woolsey and Drummond rehabilitations, work in this complex was funded by the American Recovery and Reinvestment Act (aka stimulus) through the U.S. Department of Housing and Urban Development and Portland Housing Bureau, creating jobs as well as improving PCRI’s affordable rental housing.

Kitchens in each of the units were completely renovated, adding storage space, functionality and ventilation.  New, full-size Energy Star-rated refrigerators replaced compact units necessitated by the original layouts.  Bathrooms were also upgraded with new motion-sensing vent fans and replacement bathtub surrounds.  WaterSense-rated bathroom fixtures, installed in 2010 through a grant provided by Portland Water Bureau, were re-installed in the updated bathrooms.  Outside, replacement of deteriorated sidewalk sections and a retaining wall were also part of the rehabilitation.

October 4, 2007 · by Travis Phillips · Rehabilitations

Shortly after acquiring the Urban Plaza building in 2006, PCRI set out to rehabilitate the 1911 building and the 24 residences which make up the top two floors.  Major building improvements–seismic retrofits, plumbing and heating upgrades, replacement windows and lighting–were combined with improvements to the residences: new carpet, new cabinets, coutertops and appliances.

Dedication of the rehabilitated Urban Plaza building included the addition of murals depicting individuals influential to the historic Albina community, which surrounds the Urban Plaza building.

Improvements to the commercial areas at street level and in the basement were performed in a second phase, completed in 2009.

February 10, 2004 · by Travis Phillips · PCRI, Rehabilitations

PCRI performed a complete rehabilitation of this 1913 Craftsman-style house, including the addition of a second bathroom to its existing four-bedroom, one-and-a-half bath layout.

A new roof keeps the home dry, while new blown-in insulation keeps it warm (or cool, depending on the season).  New cabinetry, new low-VOC paint and updated plumbing and lighting were also added.

February 4, 2004 · by Travis Phillips · PCRI, Rehabilitations

This 1925 bungalow in Portland’s Humboldt Neighborhood received a complete rehabilitation.  The derelict garage was demolished in the rehabilitation, leaving the concrete pad as a patio in the newly-fenced yard.

Some of the improvements to the two-bedroom, one-bath home focused on comfort and energy-efficiency: a new roof, new blown-in insulation and a new high-efficiency gas water heater.  Other improvements focused on livability: an updated floorplan for the 1,020 square-foot home provided larger closets as well as a more functional kitchen with new cabinetry.  Fresh paint inside and out as well as refinished hardwood floors featured low-VOC finishes.

February 4, 2004 · by Travis Phillips · PCRI, Rehabilitations

PCRI completely rehabilitated this 1907 Old Portland house in the Boise Neighborhood.  The home features a large, fenced yard, three bedrooms, one bath and a full basement.

Natural settling over the years required leveling of the 1,386 square foot home.  The rehabilitation also included reconfiguring the interior to provide a more functional kitchen and more storage throughout.  Durability, comfort and efficiency were improved with a new roof, new blown-in insulation and efficient light fixtures.  Refinished wood floors and fresh paint throughout featured low-VOC finishes.  New cabinetry and plumbing rounded out the improvements.

February 4, 2004 · by Travis Phillips · PCRI, Rehabilitations

PCRI performed a complete rehabilitation of this 1904 Dutch Colonial-style house in the King Neighborhood.  The house, which had previously been converted to a duplex, has a two-bedroom, one-bath lower unit and a one-bedroom, one-bathroom upper unit.  The units share a basement with separate storage lockers and coin-operated washer and dryer.

In addition to reconfiguring floorplans for both units in order to better accommodate modern families, the interiors received new low-VOC paint and wood floor finishes, new cabinets, plumbing and light fixtures.  On the exterior, existing vinyl siding was removed and the existing wood lap siding was restored.  New fences were added to provide privacy and security for the yard.

October 4, 2002 · by Travis Phillips · Rehabilitations

After acquiring the Park Terrace Apartments, PCRI immediately began rehabilitation of 88-unit complex.  Improvements at the 1944 complex included the addition of a new community center and adjacent laundry room.  The residential units received improvements as well: new cabinets, fixtures, finishes, upgraded windows and improved weatherization.  All buildings received electrical and heating upgrades as well as roof repairs and fresh exterior paint.

Outside the units, new landscaping was incorporated throughout the complex, including benches and picnic tables and a sculptural outdoor art children’s area, giving residents places to gather and resident children places to play.

« Older Entries
Newer Entries »