Webster Rehabilitation (2012)

October 25, 2012 · by Travis Phillips · PCRI, Rehabilitations

The rehabilitation and renovation of this home was part of PCRI’s Big 11 project.  The project, funded by Portland Housing Bureau included upgrades and improvements to 11 single-family rental homes.

The biggest change to this 1905 home is the addition of two upstairs bedrooms in the former attic space.  Thanks to a high roof, two generously-sized bedrooms were added without making any changes to the home’s exterior other than adding windows.  Although one existing main-floor bedroom was lost in order to make room for the stairway, the change allowed for an updated main floor layout including an enlarged family room and a more functional kitchen.  All of the rooms received new flooring, which Oregon Tradeswomen crews helped to install.

Inside and outside of the house, lead-based paint and asbestos hazards were addressed and kitchen and bathroom ventilation was improved.  A fresh coat of no-VOC paint also helps to ensure a healthy environment for residents.  A new Energy Star rated hot water heater and refrigerator were installed and insulation was upgraded help ensure low utility costs. The improvements to efficiency and indoor health were made according to Home Performance with Energy Star standards, with testing performed after the renovation to ensure anticipated results had been achieved.

Leave a Reply